FAQ
Tehnologii:
1.Care sunt tehnologiile de fabricatie a acumulatorilor?
VESNA: Marea majoritate a acumulatorilor auto, moto, stationari, de tractiune si semitractiune sunt acumulatori cu plumb acid. Tehnologiile de fabricatie ale acestora pot fi: Standard (cu electrolit lichid), AGM (Absorbed Glass Mat), AGM VRLA (ermetice, cu valva regulatoare), GEL.
2. Care e diferenta dintre un acumulator moto AGM si unul auto AGM?
VESNA: Acumulatorii auto sunt acumulatori activati din fabrica. Ei nu necesita activare, la achizitie. Acumulatorii moto din gama AGM sunt acumulatori livrati uscati, ce necesita activare (umplere cu electrolit) pentru a deveni functionali.
3. Care e diferenta dintre un acumulator moto AGM si unul AGM VRLA?
VESNA: Acumulatorii moto AGM necesita activare, in schimb cei AGM VRLA sunt gata activati, incarcati si sigilati din fabrica. Spre deosebire de acumulatorii AGM care pot fi montati la o inclinatie de maxim 30 de grade, cei din tehnologia superioara AGM VRLA ofera posibilitatea unui montaj la o inclinatie mai mare sau chiar culcat.
4. Care este diferenta dintre un acumulator cu Gel şi unul AGM VRLA?
VESNA: Atat acumulatorii AGM VRLA cat si acumulatorii cu Gel sunt activati si incarcati din fabrica. Diferenta consta in structura lor interioara si a compozitiei electrolitului. In cazul celor cu GEL, electrolitul este sub forma vascoasa, gelificat iar in cazul celor AGM VRLA, electrolitul este aborbit si imobilizat de fibra de sticla situata pe placile de plumb din interiorul acumulatorului.
Functionalitate:
1.Care e diferenta dintre un acumulator de pornire si unul stationar?
VESNA: Acumulatorul de pornire (auto, moto), asigura un curent de pornire (in functie de capacitatea acumulatorului) necesar punerii in functiune a unui vehicul si a instalatiei electrice a acestuia.
Acumulatorul staţionar poate fi folosit in stand by ca sursa de energie de rezerva (sisteme de alarma, iluminat de urgenta, UPS etc) dar si in utilizari ciclice (masinuţe electrice, echipamente/sisteme electrice etc).
2. Pot folosi un acumulator stationar pentru pornirea motocicletei?
VESNA: Nu. Acumulatorul stationar nu ofera curent la pornire. El ofera un curent constant in utilizare, pe o anumita durata de timp. Durata de viata a acumulatorului stationar e formată dintr-un anumit numar de cicluri incarcare descarcare si poate varia in functie de exploatare si de gradul de descarcare (cu cat este mai profund descarcat, cu atat se vor diminua ciclurile de utilizare)
3. Ce fel de acumulatori se folosesc pe bicicletele si scuterele electrice?
VESNA: Pe aceste aplicatii se vor folosi acumulatorii stationari (plumb acid sau litium ion), in functie de tensiunea, capacitatea, dimensiunile si greutatea necesara.
4. Pot folosi o baterie moto sau auto pentru alte aplicatii: scuter electric, panou solar etc?
VESNA: Bateria de pornire destinata motocicletelor/scuterelor/ATV-urior/autovehiculelor nu este recomandat sa se foloseasca pentru aplicatiile care necesita o rezerva de energie, o sursa suplimentara sau un ciclu constant de utilizare. Recomandam in acest sens acumulatorii stationari sau acumulatorii cu ciclu profund de descarcare.
Reciclare:
1. De ce se recicleaza bateriile/acumulatorii?
VESNA: Acumulatorul vechi trebuie predat la schimb, odata cu achizitionarea unuia nou, conform Hotararii de Guvern 1132/2008. Daca nu doresti sa achizitionezi si ai un acumulator vechi, acesta trebuie predat la centrele speciale de colectare, la fel ca orice baterie, pentru a putea fi reciclat. Acumulatorii plumb acid contin substante periculoase ca acidul sulfuric, plumb, mercur si alte substante chimice, toxice pentru mediul inconjurator.
2. Ce semnifica bateria deseu?
VESNA: Orice baterie folosita, uzata, este considerata un deseu periculos si trebuie tratat ca atare, fiind nevoie de depozitare si conditii de transport speciale.
3. De ce sunt acumulatorii uzati deseuri periculoase?
- contin acid sulfuric (substanta coroziva)
- contin plumb (metal greu)
- polueaza mediul inconjurator si sunt un pericol pentru sanatate
4. Cum pot recicla bateriile cu plumb acid?
VESNA: Primul pas pe care trebuie sa il respecti este acela de a preda bateria veche in momentul in care cumperi una noua. Exista o lege in acest sens (HG 1132/2008 ), care obliga cumparatorul de a preda bateria uzata spre colectare si valorificare la centrele special amenajate.
5. De ce nu se arunca bateriile/acumulatorii la gunoi?
VESNA: Datorita continutului lor, bateriile polueaza mediul inconjurator. Nu este recomandata aruncarea unei baterii la gunoi, pentru a evita contaminarea colorlalte deseuri, apei si solului. Predarea bateriilor vechi la un centru autorizat, contribuie la colectarea autorizata si transportarii lor in siguranta la o fabrica de reciclare, valorificarea materialelor valoroase pe care le contin, reducerea consumului producerii de noi baterii si implicit la protectia mediului.
6. As vrea sa reciclez bateria uzata, dar nu stiu unde pot gasi un centru de colectare?
VESNA: Daca nu stii un astfel de centru in localitatea dvs, recomandam predarea acestor baterii la magazinele/ service-urile de la care l-ai cumparat sau la orice centru care se ocupa cu reciclarea deseurilor.
Verifica centrele noastre de colectare (pagina de Contact).
7. Primesc o reducere pentru predarea bateriei vechi?
VESNA: In momentul in care cumperi o baterie noua, esti obligat prin lege (HG 1132/2008) sa predai bateria veche la schimb. In cazul in care detii mai multe baterii vechi pe care doresti sa le predai, acestea pot fi cumparate.
Pentru mai multe detalii te rugam să ne contactezi.
8. Cum trebuie sa reciclez acumulatorii uzati daca sunt persoana juridica?
- Ii colectezi in recipiente de plastic rezistente la acid, pentru a evita scurgerile de electrolit
- Ii manipulezi cu grija si transporti cu firme specializate
- Ii predai firmelor specializate, in vederea reciclarii lor
9. Cine poate colecta/prelua acumulatorii uzati cu plumb acid?
Deseurile de acumulatori cu plumb acid cor fi colectati doar de catre agentii economici autorizati pentru activitatea de colectare si transport acumulatori deseu.
10. Ce se intampla cu aceste deseuri?
Deseurile de acumulatori si baterii cu plumb acid se colecteaza in cuve speciale, anticorozive, pentru a putea fi transportate in siguranta si predate centrelor de reciclare.
11. Ce avantaje am daca colectez acumulatori, in calitate de persoana juridica?
Pe langa obligativitatea preluarii acumulatorilor vechi la schimb , colectarii si declararii lor conform HG 1132/2008, ai posibilitatea de a alege toate serviciile gratuite pe care ti le punem la dispozitie in cazul unei colaborari. Mai multe detalii in pagina de Reciclare.
Magazine:
1. Care sunt magazinele voastre?
VESNA: In momentul de fata detinem 2 site-uri de profil, www.acumulatori.ro si bateriimoto.ro, ambele dotate cu magazine online. Acestea sunt pregatite sa furnizeze clientului produse si servicii de calitate si sa ofere posibilitatea oricarui client, mai mult sau mai putin informat, de a-si alege acumulatorul moto compatibil motocicletei, ATV-ului, scuterului, masinii din dotare, in functie de tehnologia dupa care este creat.
Ne mai poti gasi la punctele noastre de lucru din loc. Cluj Napoca sau la cele din loc. Arad (deschidem in toamna anului 2015) si Oradea (deschidem in 2016).
2. Daca doresc sa vad sau sa ridic personal unele produse, cum sa procedez?
VESNA: Dacă doresti sa ridici personal produsul de care esti interesat, te asteptam la punctul nostru de lucru din Cluj Napoca (vezi Contact)
Colaboratori:
1. Cum pot deveni colaboratorul dvs?
VESNA: Daca ai o afacere de profil si doresti sa achizitionezi sau sa comercializezi produsele noastre sau daca te intereseaza serviciile pe care le prestam, te rugam sa ne contactezi.
2. Ce implica statutul de colaborator?
VESNA: In primul rand o relatie apropiata cu furnizorul, apoi preturi, plata si livrarea negociate.
Pentru mai multe detalii, te rugam să ne contactezi.
Daca ai alte intrebari, te rugam sa folosesti formularul de contact si iti vom raspunde in cel mai scurt timp.
ANPC www.anpc.gov.ro/ Copyright 2015, S.C. VESNA GC S.R.L. www.anpc.gov.ro/Website by Marconi Media